Neydi Birlikte Yaşadıkları




Türkiye'nin sancılı süreci ve bu sürecin beraberinde getirdiği bireyselleşmenin öne çıktığı 12 Eylül 1980 sonrası dönemde ekonomik zorluklara insanların öznel bakış açılarının aralarında konuşarak kendilerince çözüm üretilmesi için birlikte yaşanmışlıkları konu edinmiş bir güzel çalışma. Bu bağlamda konu gündelik yaşam politikaları açısından önemli bir yönelim ve anlatım.
Acı, emekçilerin yaşamında hep vardı. Bin yıl insanın elinde, insana beddua olmuştu. Bin acı da, bir acı da birdi. Seksen sürecinde yaşananlar toplumsal çelişkiler içerisindeki bu acılardı. Süreci yaşayanlar, insanlığıyla yürüyerek gelmişlerdi. Bir grup genç insanın suyu, bereketli toprağı sevmeleri, parlayan ayı ve ekmeği insanca elde etme uğraşları. Onlar aralarında hem maddi hem manevi yükleri, iyi arkadaşlık ilişkileriyle karşılıklı paylaşarak çözmüşlerdi. Bin çiçeğe konarak bir gram bal getirmekti sevdaları. Özveriye dayanarak insanların problemleriyle uğraşmaktan korkmayan genç insan yaşamları... Mutluluğu da refahı da aramak için dayanışmalarıyla her çabanın, her cesaretin ürünü samimiyetleriydi. Emeği yücelten, çalışan insanların alçak gönüllükle kurdukları ilişkiler. Sevmiş olmaları. Hasret, kavuşma, kahır yan yana. Açık yürekliliği, doğruluğu, eşitlikten yana ağırlığını ortaya koyan emekçi insan yaşamlarından kesitler.
Yaşanılanlar, emekçilerin yalın söyleşi ile zamana karşı tazeliğini koruyan, herkesin özgürlüğü için ödedikleri bedeller. Emekçilerin hayatı yalnız doğayla değil, insana karşı da mücadelenin kendisidir. Ezilenlerin en büyük heyecanları onların serpilip gelişebilmiş erdemleridir. İnsanın açlığı dünyanın açlığıdır. Bu en büyük erdemsizliktir. Bu yüzden güzele giden yol dikenliydi.
Sıradan insanların gündelik yaşamları ve öznelliği, 12 Eylül 1980 tarihinin alanına dahil edilen emekçilerin kurtuluşu için mücadele eden bireylerin yaşam öyküleri. Emekçi, ezilen bir birey, aile, topluluk, mahalle veya semtte yaşanılanlardır söz konusu edilenler. Yakın zamanı yaşamışların Türkiye toplumunun geçmişe yönelik ilgisi ile günümüzü anlama çabasıyla yüzlerini geçmişe dönmeleridir birazda yazılanlar.
Neydi Birlikte Yaşadıkları adlı çalışma 12 Eylül 1980 dönemine tanıklık eden bir güzel çalışma. Yaşanmışlıklardan yola çıkarak bir grup devrimci demokrat arkadaş çevresinin küçücük kasaba merkezinde, işçi ve emekçilerin derneklerde örgütlenmeleri sırasında kurmuş oldukları sıcak ilişkilerle oluşturulmuş dostluklardır anlatılanlar. Oturdukları semtte aynı görüşü paylaşan genç insanların tartışmalarla sorunlarına çözüm arayan işçi ve emekçilerin, mutlu, mutsuz yaşamlarıdır konu edilenler.
12 Eylül tutuklamaları, gözaltılarla sorgular, işkence ve baskılar sonucu cezaevlerine atılmışların yıllarca süren yargılanmaları, uzun hapislikleridir dillendirilenler.
Turabi Saltık


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Kemal'in Sanat Anlayışı

Çolak Cahit ve Sivas Delikanlıları

Yaşar Kemal Romanının İzini Sürmek

Durakta Üç Kişi

Mustafa Kemal Atatürk

Son Gün

Yaşantının Gerçeğinden Yaratının Gerçeğine

İşkencecinin Resmi

Cinayetleri Gördük

NIKOLA TESLA