NIKOLA TESLA

Vahşi Amerikan kapitalizmine ayak uyduramadığı için en sonunda Yugoslavya devletinin emekli maaşı ile yaşamını sürdürmek zorunda kalan, sadece parası değil icatları da yağmalanan ilkeli bilim insanı bir yerde şöyle söyler:

“Benden yıllar sonra Marconi radyoyu icat etti, benim ondan önce yaptığım radyo dalgaları ile ses iletimini gerçekleştirmiş olmam göz ardı edildi. Sen misin paraya önem vermeyen, insanların bedava elektrik kullanmaları için çalışan, yaptıkların hiçbir şekilde ortaya çıkarılmaz işte! Ben bilim adamıyım! Hiçbir zaman ticaret adamı olamadım! Yaşlılığımda çok parasızlık çektim, yoksul bir yaşam sürdüm.” (Arka kapak yazısından)

(...)

Tesla’nın gündelik hayata yansıyan icatlarının yanı sıra bazı projeleri yarım kalır. Özellikle telsiz enerji iletimi konusundaki projesi tüm sanayi ve toplumsal hayatı kökünden sarsacak niteliktedir. [...] Tüm bunların, ekonominin yanı sıra ayrıca askeri, kültürel, ideolojik boyutları da vardır. Tesla öldükten sonra FBI, onun gözü gibi koruduğu belgelerin peşine düşer.

İstihbarat örgütlerinin genel bir karakteristiğidir, kafa karışıklığı yaratmak için çeşitli söylentiler, efsaneler türetmek hep yapıla gelen şeylerdendir. Tesla gibi yaratıcı, verimli bir bilim insanı için de aynı durum geçerli olur. Daha öldükten çok kısa süre sonra kasaları çilingirle açıldığı zamanlarda bile FBI oradadır. Konu ile ilgili olarak daha sonra bir sürü tevatür ortalığa yayılır, bazı bilgilerin FBI gizli arşivine alındığı iddia edilse de FBI bunu asla kabul etmez, doğası gereği böyle açıklamalar yapılacağını aklı başında ortalama insan elbette ki tahmin eder. Zaten onun patentli buluşlarını, daha o yaşarken irili ufaklı bir sürü firmanın yağmaladığı haydut patronların ülkesinde, FBI ya da CIA gibi istihbarat örgütlerinin ona ilgisiz kalmasını düşünmek abesle iştigaldir. Nitekim ölümünden yaklaşık yarım asır sonra Tesla hakkında oluşturulan istihbarat dosyası kamuoyuna açıklanır. 

Tesla’nın ölümünün hemen ardından onun geride bıraktığı belgeler için kıyasıya bir mücadele başlar, daha ölüm raporu yazılırken otel odasında yoğun bir trafik yaşanır. Tesla belgeleri için çok önem taşıyan bu trafik daha sonra açıklanan FBI dosyalarında da geniş yer alır. (Sayfa 251-252)

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Kemal'in Sanat Anlayışı

Çolak Cahit ve Sivas Delikanlıları

Yaşar Kemal Romanının İzini Sürmek

Durakta Üç Kişi

Mustafa Kemal Atatürk

Son Gün

Yaşantının Gerçeğinden Yaratının Gerçeğine

İşkencecinin Resmi

Cinayetleri Gördük