Kadın Olmak Zor




Tanıtım Bülteni
Hüseyin Habip Taşkın, ikinci baskısını yapan ilk romanında okuru, kadın penceresinden dünyaya bakmaya davet ediyor. Uzunca bir dönem taşeron işçi olarak çalışan yazar, bu romanı çalışırken yazmış, yaşanmışlıklardan yola çıkarak kadın, erkek işçiler arasındaki dayanışmayı ve ihaneti, aynı zamanda patron ve şefleri arasındaki ilişkileri Şebnem karakteri üzerinden aktarıyor. Erkek bir yazarın, kadının iç dünyasına bu şekilde girmesi romanı daha da ilginç hale getiriyor.
Erkek egemen toplumun cahil Şebnem’i kocasından sürekli dayak yiyen, ezilen, horlanan sıradan bir ev kadını iken son derece mutsuzdur, bir kızı olur, ona tutunur. Bir süre sonra ayyaş kocası ölünce hayatın başka yönleri ile tanışır. Taşeron işçisi olarak çalışır. El yordamıyla yolunu bulmaya çalıştığı sırada sınıf bilinçli insanlarla da tanışır. Bocaladığı yıllar içinde onurunu korumayı başarır. Cinselliğin öne çıktığı, sefil, yoz iş ortamlarında işten atılıp bazen işsiz kalsa da sonunda ayağa kalkar, genç kadınlara öncü bile olur.
Son dönemlerde kadın ve emek mücadelesini bir arada anlatan ender romanlardan olan bu kitapta, geleneksel toplumdaki kadının yeri, çalışma yaşamında en alttakilerin, vasıfsız temizlikçilerin, otel çalışanlarının, hayat kadınlarının içler acısı durumu ve bunların hayat mücadelesi kadın gözünden veriliyor. Bu bağlamda okuru, görünmez kılınan, yok sayılan, küçümsenen insanların dünyasına götürüyor.
Kadın sorununun yanı sıra Şebnem’in arkadaşı Hasan’ın anılarına da yolculuğa davet ediyor bizi yazar. Böylece bir dönem Türkiye’sinin siyasal, toplumsal, devrimci mücadelesi, cezaevlerindeki baskı ve zulüm, buna karşı adli tutukluların sinikliği, siyasi tutukluların direnişi gözler önüne seriliyor.
Herkesin, kadın ve erkeklerin kendi hayatlarından bir şeyler bulabileceği, okunası bir roman.

Ali Fuat Karaöz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Kemal'in Sanat Anlayışı

Çolak Cahit ve Sivas Delikanlıları

Yaşar Kemal Romanının İzini Sürmek

Durakta Üç Kişi

Mustafa Kemal Atatürk

Son Gün

Yaşantının Gerçeğinden Yaratının Gerçeğine

İşkencecinin Resmi

Cinayetleri Gördük

NIKOLA TESLA