Ali Fuat Karaöz Yazmaya Devam Ediyor




Yazmak bir eylemdir. Ne yazdığına göre değişir. Yazarın işi zordur. Zoru başarmak zorundadır. Eskiden kalem vardı. Daktilosu olanlar biraz daha avantajlıydı, şimdi ise bilgisayar... Teknoloji değişiyor. Ülkemizde yazarına göre her yönüyle bol miktarda malzeme çıkıyor. Yazar; şiir, öykü, roman ve diğerlerini seçme ve yazma eğilimine sahiptir. Ülkemizde yazar olmak, köşe yazısı yazmak zor bir daldır. Halkın ve halkların sorunlarını dile getirebilmek çoğunlukla pahalıya patlıyor.
Ali Fuat Karaöz 1960 doğumlu, Hatay’ın Erzin ilçesinde dünyaya geldi. 1978’de Adana Motor Teknik Lisesini, 1982’de Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulunu (şimdiki Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi) bitirdi. 12 Eylül 1980 askeri faşist darbe yıllarında sakıncalı sayıldığı için göreve başlatılmadı. On yıl sonra mahkeme kararı ile başlatıldıysa da aynı gün istifa etti. Manevi tazminat davası açtı ama kaybetti. Sakıncalı yıllarında mesleğinden başka pek çok iş denedi, uzun süre teknik çeviri ve katalog yazım işleriyle uğraştı. Emekli oldu.
Arkadaşım olmakla birlikte, aynı zamanda, öykü, roman çalışmalarında da birlikte fikir alışverişi yapmaktayız. Kültür Sanat Sen Edebiyat Topluluğunda bir dönem çalışmalarda bulundu. İzmir’de faaliyet yürüten Yazarevi Topluluğu Derneğinin kurucu üyesi ve halen başkanıdır. Ege 78’liler Sanat Ve Edebiyat Grubu kurucuları arasındadır.
Ali Fuat Karaöz’ün kitaplarına geçmeden önce kendisinde edindiğim izlenimleri aktarmak isterim:
Gerçekçidir. Dünüyle, bugünüyle yaşanan emek mücadelesinde sömürünün, yolsuzluğun, direnenlerin, yaşama damga vuran devrimcilerin, askeri faşist darbelerdeki direnişlerin anlatılması önemlidir. Bu anlatımlar, gelecek kuşakların sorgulamalarına, ders çıkarmalarına ve ileriye doğru bakış açılarını belirlemelerine katkı koyacaktır, tüm bunlar onun öykü ve romanlarında mevcuttur.
Başta belirttim; yazmak zor iştir. Bir yazar bağımsız değildir. Doğadan, emekten, sınıf mücadelesinden yana ya da düz mantıklı, sorgulamayan, kaderciliğe kayan yanıyla sistemden yana tavır koyandır. ‘Ben hiçbir şeye karışmam’ diyen yazar da sistemin insanıdır. Bana neci ve bencil yanı ağır basar. Oysa yazar düzendeki çarpıklığı, kokuşmuşluğu baskıları göze alarak yazmalıdır. Halkı ve halkları uyarma gibi bir derdi olmalıdır. Ülkemize baktığımızda Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve diğer yazarlar öykü ve romanları, aydın ve devrimci duruşlarıyla öne çıkmışlardır. Sorgular işkencelidir. Savcı ve hakim sistemin adaletini temsil eder, sınırı aşanın cezası baştan bellidir, mahpus damıdır. Dünden bugüne yargısız infaz edilen yazarlarımız ve gazetecilerimiz vardır. Muhalif kimlik bunun için bazen yeterlidir.
Ali Fuat Karaöz’ün öykü ve makaleleri, Dünyanın Öyküsü, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Berfin Bahar, Çağdaş Yaşam, Kurşun Kalem, İzmir İzmir, Gezite, Siyasol, Emeğin Sanatı, Güney Kültür Sanat gibi dergilerde ve internet sitelerinde yayınlandı. Ayrıca Yazarevi Topluluğu Derneği adına yayınlanan üç ortak kitapta da (Atölyeden Öyküler, 1975- 1985,  Çığlık) öyküleri var.
Öykülerinde ağırlıklı olarak işkence, sürgün, cinayet, açlık, savaş, kadın sorunu, ırkçılık gibi temalar ve tüm bunlara karşı direnişi ele alıyor. Çoğu öyküsünde karakterlerin gerçek yaşamda bir karşılığı olduğu için olay ve karakterleri daha canlı ve gerçekçi bir tarzda anlatıyor.
Yayınlanmış kitapları ise şunlardır:
Solgun Yüz; Egeus Yayınlarından 2014 yılında çıktı.
Cinayetleri Gördük; İlk baskısı 2013 yılında Ortak Yaşam Kooperatifi, yeni baskısı Erasmus Yayınlarından 2017 yılında çıktı.
Adım Deniz; İlk baskısı Egeus Yayınlarından 2014 yılı, yeni baskısı Erasmus yayınlarından 2017 yılında çıktı.
Adım Mahir; Erasmus Yayınlarından 2017 yılında çıktı.
Adım İbo; Erasmus Yayınlarından 2017 yılında çıktı.
Ayrıca yayınlanmayı bekleyen altı adet roman ve öykü dosyası da olan Ali Fuat Karaöz yazmaya devam ediyor.
Her yazar kendi dönemini yazar ve okuyucusuyla buluşmayı bekler.
Hüseyin Habip Taşkın
05.10. 2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Kemal'in Sanat Anlayışı

Çolak Cahit ve Sivas Delikanlıları

Yaşar Kemal Romanının İzini Sürmek

Durakta Üç Kişi

Mustafa Kemal Atatürk

Son Gün

Yaşantının Gerçeğinden Yaratının Gerçeğine

İşkencecinin Resmi

Cinayetleri Gördük

NIKOLA TESLA