STEVE JOBS

 


[…] Jobs çok kızar, ama elinden bir şey gelmez çünkü anlaşma süresi yakında dolmaktadır. Gates’i getirmelerini ister, Gates anlaşma taraftarıdır. Apple çalışanlarının çevrelediği bir odada Jobs ile Gates görüşür, Jobs ona bağırır.

“Bize kazık atıyorsunuz. Size güvenmiştim ama şimdi bizden çalıyorsunuz.”

“Meseleye başka açıdan da bakabiliriz Steve! Bence asıl durum şu: İkimizin de Xerox adlı zengin bir komşusu vardı; ben adamın televizyonunu çalmak için evine girdim, ama bir de baktım ki sen zaten çalmışsın.”

Gates burada iki gün kalır, görüşmelerde Jobs’ı daha da kışkırtır, iki firmanın ilişkisi kurtlar sofrası gibidir. Gates Jobs’a Windows’un demosunu izletince Jobs ne diyeceğini bilemez, kabalaşır. En sonunda ağlamaklı olur, elindeki işi halletmesi için fırsat vermesini isteyince oldukça soğuk bir yanıt alır.

“İnsanların duygusallaşması işime geliyor, o zaman daha duygusuz oluyorum.”

Jobs kötü durumdadır, birlikte yürüyüş yaparlar, sonunda Jobs bir parça olsun rahatlar ve bizimkine fazla benzemesin der, zaten söyleyeceği fazla sözü de yoktur. Microsoft’un Macintosh için yazılımları yazması gerekmektedir. Bu kapsamda Sculley daha sonra dava açma tehdidinde bulununca anında karşılık alır, Word, Excel ve diğer uygulamaları durdurma tehdidinde bulunurlar. Böylesi bir durum Apple’ın sonu demektir, mecburen geri adım atarlar. Karşılıklı alışveriş ile anlaşırlar, bir süreliğine Excel’in lisansı Apple’a verilir. Bu sürede IBM uyumlu bilgisayarlarda Excel kullanılmayacaktır.

Tüm bunlardan sonra Microsoft Windows 1.0 sürümünü ancak 1985 yılında piyasaya sürebilir, o haliyle bile kusurlu olduğu söylenir, eleştirmenler Windows ile dalga geçer, tüketiciler uzak dururlar, bu uygulama ancak zamanla geliştirilir. Bu sürede Apple nefes alır, böyle olsa da Jobs’ın öfkesi asla geçmez, yirmi küsur yıl sonra bile bizi kazıkladılar, çünkü Gates’de utanmak diye bir şey yok der. Gates boş durmaz, yanıtını verir, gerçekliği çarpıttığını söyler. Yasalar nezdinde Gates haklı çıkar, mahkemeler bu yönde karar verirler. Pratikte de Microsoft haklı bulunur. Apple’ın yeni, yaratıcı, zarif ürünler ürettiği söylense de bunları kopyalayan Microsoft savaşı kazanır. Jobs öfkeyle şöyle der:

“Microsoft’un tek sorunu zevksiz olmaları, tamamen zevksizler, bu önemsiz bir şey değil, çok önemli; orijinal fikirler üretmiyorlar ve ürünlerine kültür katmıyorlar. Üzülüyorum galiba, Microsoft’un başarısına değil, başarılarına itirazım yok, büyük ölçüde hak ettiler çünkü. Ama cidden üçüncü sınıf ürünler üretiyorlar.” (Sayfa 116-119)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Kemal'in Sanat Anlayışı

Çolak Cahit ve Sivas Delikanlıları

Yaşar Kemal Romanının İzini Sürmek

Durakta Üç Kişi

Mustafa Kemal Atatürk

Son Gün

Yaşantının Gerçeğinden Yaratının Gerçeğine

İşkencecinin Resmi

Cinayetleri Gördük

NIKOLA TESLA